Beschrijving

Het treinstation van Landen werd getransformeerd in een functioneel en aangenaam knooppunt voor openbaar vervoer dat in de behoeften van de gemeenschap voorziet. De omgeving rond het station werd heringericht tot 3 onderling verbonden zones met:

  • Parking
  • stationboulevard
  • busterminal

Het objectief van deze transformatie was het verbeteren van de toegankelijkheid, het veiligheidsgevoel en de vervoermogelijkheden voor alle passagiers.

De perrons van de bushaltes werden geïntegreerd om zo een inuïtieve, gemakkelijke en efficiënte verbinding van de trein naar de bus te maken, vooral tijdens de piekuren.
Op de korte afstand tussen de treinperrons en de bushaltes vinden de pendelaars geen obstakels.

Zowel de verlichting als het stadsmeubilair waren belangrijke elementen om een succes van dit project te maken, en een veilige doorgang en eenvoudig, maar aantrekkelijk design voor de hele site te creëren.

Urbis en Schréder waren verheugd om een totaaloplossing aan te bieden om dit station, dat een dagelijkse impact op het leven van vele pendelaars heeft, te transformeren.
De bushaltes zijn verlicht door 20 Nemo verlichtingstoestellen die van een informatiepaneel voorzien werde zodat een extra paal hiervoor overbodig werd.

Urbis zorgde bovendien ook voor de bushokjes, banken en afvalbakken. De wachthuisjes werden voorzien van 4 TiltLED schijnwerpers om het veiligheidsgevoel en visueel comfort te versterken. Onder de zitbanken werden Nocis Mini schijnwerpers geïnstalleerd om voor een aangename nachtelijke sfeer te zorgen.

De verlichtingskolommen en het meubilair hebben hetzelfde zuivere design en kleur om een verwelkomende omgeving voor de wachtende pendelaars te creëren.
De parking en de boulevard zijn verlicht door 50 Scala Maxi verlichtingstoestellen die op een hoogte van 10 mgeïnstalleerd werden. 50 Noctis Midi’s verlichten de paden. De omliggende straten zijn verlicht door 80 Scala Midi’s op palen van 6 m.

De Schréder oplossing heeft bijgedragen tot de succesvolle transformering van dit station in een knooppunt van openbaar vervoer met een uitgesproken veiligheidsgevoel en gevoel van welbehagen.

PROJECTMANAGERS:
Gemeente Landen
Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn
Belgische spoorwegen SNCB – NMBS-Holding
Agentschap Wegen en Verkeer – Vlaams Brabant
Infrax

AANNEMERS:
Fase 1: Liema bvba, Tienen
Fase 2: VBG nv, Herentals

STUDIEBUREAU:
Technum

ADRES

Stationsplein 9
3400 Landen, België

 

DOWNLOAD(S)

LandenNL
PDF – 825;6 Ko Mo

Landen-photos.zip
ZIP – 20 Mo